
De Amerikaanse onafhankelijke filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent Todd Haynes gebruikt het thema homoseksualiteit maar al te graag in zijn films. De Brits-Amerikaanse film Carol vertelt het verhaal van een bloedmooie, 'pronkechtgenote' Carol Aird (Cate Blanchett) die gevangen zit in een huwelijk van melancholie, verontwaardiging en verstikking. Ze vreest de voogdij over haar dochter te verliezen bij een echtscheiding.
Haar leven krijgt een verrassende draai wanneer ze de verlegen, onschuldige Therese Belivet (Rooney Mara) ontmoet op een speelgoedafdeling in een warenhuis. Het mysterieuze en onbevattelijke gedrag van deze elegante vrouw Carol zorgt voor een omwenteling in het nederige, saaie bestaan van Therese. Er zweeft een feeërieke wolk boven hun hoofden die steeds groter wordt door de film. Omdat ze beiden geen plannen hebben met kerst, stelt Carol voor om samen een reis te maken naar Midden-Amerika.
‘Er zit een scène in de film waarin ik een vrouw haar tepels kus.’
Cate Blanchett krijgt repliek van het ingetogen muurbloempje Therese, vertolkt door Rooney Mara. Het introverte meisje weet nauwelijks wat ze wil en zegt op alles ja. Mara is pas sinds 2005 actief, maar haar carrièretoekomst rolt zich voor haar uit als een rode loper.
Rooney Mara kreeg verschillende prijzen voor haar rollen in ‘The Social Network’, een juridisch drama over de oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg en ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ gebaseerd op de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Op het Filmfestival van Cannes 2015 werd ze Beste Actrice voor haar rol in Carol.
De film is gebaseerd op de roman The Price of Salt van de thrillerauteur Patricia Highsmith. Het boek verscheen in 1952 onder een schuilnaam. Het verhaal bevat duidelijk geen kenmerken van een thriller. Het gaat simpelweg over de liefdesrelatie tussen twee vrouwen die leven in een tijd waarin geliefden van hetzelfde geslacht werden gestraft vanwege hun ‘abnormale’ seksualiteit.
De weergave van die verboden liefde is regisseur Todd Haynes op het lijf geschreven. Met zijn vorige films ‘Far from Heaven’ en ‘Mildred Pierce’ slaagden Julianne Moore en Kate Winslet er al prachtig in het beeld van de vrouwelijke sensibiliteit te symboliseren. Het is dus zeker niet de eerste keer dat hij dergelijk gevoelig onderwerp verfilmt.