Brussel bezet. Enkeling deelt bloemen uit: ‘Meer dan ooit hebben we een blije hoofdstad nodig’

Mario Simonelli, Lilith Geeraerts
Published on Sunday 151122
Brussel is een spookstad geworden. Het leger, de politie en meer dan 1500 mensen van verscheidene veiligheidsdiensten zijn ingezet om de stad veilig en aanslagvrij te houden. Een bloemist uit Overijse deelt bloemen uit. Militairen glimlachen. Bekijk ook het filmpje.

Aan alle belangrijke en normaal drukke plekken van de hoofdstad staan militairen met pantserwagens en politieagenten opgesteld. Het altijd bruisende Brussel oogt in shock. Wij gingen op pad en vonden tevreden maar weinig toeristen, boze marktkramers en een bloemist uit Overijse die ’s nachts bloemen uitdeelt 'zodat Brusselaars hun glimlach niet zouden verliezen'.

Bloemen uitdelen

  'Meer dan ooit hebben we een sterke en blije hoofdstad nodig.' 

Brusselaars kijken verrast en verbaasd op. 'Als je zomaar een bloem onder je neus gestoken krijgt, kan je enkel glimlachen. Op dit moment heeft enkel hij (Henki Aardema. red.) begrepen hoe het moet', zegt Vincent Boes, die uit Leuven afzakte om met zijn eigen ogen de belegering van de irisstad te beleven.

Enkele reacties van dappere burgers die toch de deur uitgingen, kan je hier bekijken. Meer info onder het filmpje.

terreurdreiging

 

Evenementen gaan niet door

De veiligheidsdiensten raden het af om evenementen te laten doorgaan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De toeristen kunnen geen musea en tentoonstellingen bezoeken en zelfs het Atomium blijft gesloten. Brusselaars worden verplicht om al hun activiteiten of sportwedstrijden af te gelasten.

Economisch verlies

De zaken die in het centrum de deuren open houden, zien weinig volk komen. Ook de traditionele zondagsmarkten zoals de Zuidmarkt of de Abatoirmarkt in Anderlecht blijven gesloten. Dit betekent een groot verlies voor de handelaars. Franco Milone coördinator bij voetbalclub RRC Etterbeek vreest dat de huidige situatie Brussel duur zal komen te staan. 'Dit is de eerste nederlaag die wij als Europeanen moeten incasseren. Wanneer ze ons dagelijks leven verstoren, verliezen we onze vrijheid.'

'Eigenlijk voelen we ons binnen banger, zeker als we naar het nieuws kijken.'

Toerist is de weg kwijt

De situatie is paradoxaal; hoe meer agenten en militairen je ziet, hoe minder volk er op straat loopt. Maar dat komt ook door de vele waarschuwingen en maatregelingen die genomen zijn. Op straat komen wordt afgeraden en dat zorgt ervoor dat de toerist de weg kwijtraakt in de lege maar veilige straten van Brussel. 'Gisteren zijn we nog binnen gebleven, maar vandaag wagen we het erop. Eigenlijk voelen we ons binnen banger. Zeker als we naar het nieuws kijken', vertellen een paar voorbijgangers uit Trinidad.

Zonet werd bekend gemaakt dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de nieuwe week ingaat onder dreigingsniveau 4. Ook de klaslokalen blijven voorlopig op slot.

Wie vragen heeft kan contact opnemen op www.crisiscentrum.be of het gratis nummer 1771 bellen.